donderdag 29 september 2016

TABAK KOPEN VOOR VADER

GELD OM TABAK TE KOPEN VOOR VADER


5 augustus 1917
"Ik heb het pakje ontvangen waarvan ik zeer kontent was maar er was iets te kort. Ge moet een doos insteken met uw adres erop om de tabac te zenden. Nu het presseert niet want ik mag den tabac niet al in een keer kopen. "


13 augustus 1917
Alix, als gij nog een pakje wilde opzenden voor tabac op te zenden naar vader want hij is hier geen zoo dier "

In september zou hij tabak bezorgen voor zijn vader daar deze ginder veel goedkoper is maar hij liet weten dat hij de tabak niet durft opzenden. 
" Er is er een gestraft met 30 dagen cachot om tabak op te zenden."


0p 7 februar 1918 schrijft hij van uit Calais: 
“ Men kan hier tabac krijgen aan 40 cent van 100 grammen en ik zouw er geerne vele mede brengen als ik in Congé kom voor vader dat hij geen moet kopen in Frankrijk en gij zouwdt daarvoor nog een weinig geld moeten zenden want met 5 fr. Kan ik niet doen. Ik had geen geld gevraagd had er geen tabac moeten zijn maar er is tabac te krijgen. Dat zouw vader veel plijsier doen van tabac te hebben. Als ik naar het frond moeste gaan, ik had er ook geen gevraagt want op het frond heeft men geen geld noodig. Wij zijn hiet messchien meer dan een maand en hier zonder geld zijn gaat het niet wel.”
  
Op 19 februari schrijft hij van uit het front: “ Ik zie dat mijn geld niet zeere komt. Ik heb al 5 fr; gehad van Capon om tabac te kopen voor vader.

Frond 27.2.19218:
“Ik heb goed uwen brief ontvangen ook den mandat maar ik ben daarvan niet kontent. Ik heb u al dikwijls genoeg gezeid dat gij geen mandaten moeste zenden en moet nu 8 dagen wachten voor ik geld heb. 
Ik kan geen tabac kopen en als ik zal geld hebben dan zal er messchien geen tabac meer zijn. ’t Is nu 50 centiemen voor een pak tabac.

BOMMENOFFENSIEF IN CALAIS

BOMMENOFFENSIEF IN CALAIS
Op 26/1/18 schrijft hij: "   Wij vertrekken dinsdag maar ik en een van mijne maten moeten naar Calais. Wij zijn maar met twee mannen voor de 3e divisie en de 3e divisie ligt in repot in Calais. " en op 29/1/18     ".....Wij zijn gereed om te vertrekken het is nu 11uren en wij vertrekken om 1 uren zoo gij weet dat het niet lang meer zal duren.".
Calais 30/1/18  “ ….Ik ben van den morgen om 6 uren in Calais toegekomen en  ik schrijf u seffens om  mijn nieuw adres te laten weten .Voor den eersten dag dat ik hier ben , ze hebben mij nog al doen verschieten de duitsche vliegers. Zij hebben maar 20 bomben gesmeten en al  digt tegen ons , maar zij hebben er niet in gelukt want er waren geen doode nog gekwetste.”
Zijn adres Achille Vandamme -   D.128.3 batterie  MVD Armée Belge:
‘s Anderen daags schrijft hij «  Alix, als gij schrijft gij mag op het adres niet zetten Calais. Gij moet het juist schrijven gelijk ik. Niet min of meer want het mag niet geweten zijn waar wij liggen. Ik mag zelf op den brief niet zetten Calais. Ik zouw moeten zetten frond want dat is nu het frond voor mij meer of dat wij in repot liggen. Capoen is ook in repot maar ik weet niet waar hij is. Ik weet dat hij niet ver van hier is.”
GIJ MOET MIJ ALLE DAGEN SCHRIJVEN  
   Calais 2/2/18    "  Ik weet niet of gij geschreven hebt  maar ik ben al 5 dagen zonder nieuws van u. Dat gaat niet wel als men geen nieuws hebt van de famille. Ik heb wel brieven ontvangen seder ik hier  ben maar nog geen van u, denk wel van er morgen te hebben. Nu Alice ik geloof dat er nieuwe orders ingekomen zijn dat wij moeten den 5 den  naar de tranchee. Dat maakt niet, gij moet het adres niet zenden. Dat is het adres van het frond. Alice gij moet mij alle dage schrijven ik zal ook alle dage schrijven als ik kan."
 Frond 26/2/18    " ik kan niet veel schrijven want ze bombarderen hier vreed. Vele complimenten van Capon en van Jules  Dewulf. Ik heb er geweest maar ik kan u niet meer schrijven. Tot morgen.”